Hur får jag en lägre ränta på mitt lån?
De flesta som vill låna pengar är förstås ute efter en så låg ränta som möjligt. Och det finns faktiskt flera saker du kan göra för att få en lägre ränta, framför allt om det är ett blancolån du är intresserad av.
I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på hur du hittar ett lån med låg ränta. Vi ger dig också tre snabba råd som kan minska risken för bortglömda betalningar och dyra straffavgifter.
Låna inte mer eller längre än du behöver
I och med att räntan baseras på lånebeloppet innebär också ett större lån en högre ränta. Därför bör du inte låna mer pengar än du faktiskt är i behov av.
Skulle du däremot vara osäker på hur stort lån du behöver kan en kontokredit vara ett bättre alternativ än ett traditionellt privatlån. Här betalar du nämligen enbart ränta för det belopp du faktiskt utnyttjat.
Även löptiden påverkar kostnaden för lånet. En längre löptid må innebära lägre månadskostnader, men du behöver också betala ränta under en längre tid. Detta gör lånet dyrare i slutändan.
Välj en löptid som ger dig hanterbara månadskostnader och gör extraamorteringar om du har möjlighet. De flesta långivare tillåter dig dessutom att lösa skulden i förtid helt kostnadsfritt, vilket är ett bra sätt att få ett betydligt billigare lån.
Ha en medsökande
Eftersom privatlån inte kräver någon säkerhet är de knutna till en person istället för ett specifikt föremål, till exempel en bil eller en fastighet. Detta ökar emellertid kreditrisken för långivaren. Och som vi alla vet innebär en högre risk en högre ränta och tvärtom.
Det finns dock ett bra sätt att öka säkerheten för långivaren och på så sätt få en lägre ränta på lånet – ha en medsökande. En medsökande är en person som delar ditt återbetalningsansvar. Detta innebär att de är minst lika ansvariga för att långivaren får tillbaka sina pengar som den huvudsakliga låntagaren.
När du ansöker om lån med en medsökande hämtar långivaren en kreditupplysning på er båda. De lägger därefter ihop era inkomster i sin kreditbedömning. Eftersom två inkomster ger en bättre säkerhet än en kan långivaren ofta tänka sig att erbjuda en lägre ränta.
Förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker
Oavsett vilket lån du ansöker om måste du alltid genomgå en kreditprövning. Det spelar ingen roll om du bara vill ansöka om några tusenlappar – kreditprövningen är obligatorisk.
För att kunna göra en kreditbedömning hämtar långivaren en kreditupplysning, vanligtvis hos Upplysningscentralen. I upplysningen finns information om din senast deklarerade inkomst, betalningsanmärkningar, skulder och mycket mer. Dessa uppgifter använder långivaren för att bedöma din kreditvärdighet och även din ränta.
För att ta reda på din kreditvärdighet kan du ta en kreditupplysning på dig själv. På så sätt kan du till exempel se om du har en betalningsanmärkning som håller på att försvinna. Om så är fallet rekommenderar vi att du väntar ut den.
Du kan också se vilken inkomst som finns listad i upplysningen. Har du nyligen fått ett nytt jobb eller en löneförhöjning kan du komplettera din ansökan med underlag som styrker detta. Finns det krediter i upplysningen som du inte ens använder? Avsluta dessa omedelbart.
Jämför alltid via en låneförmedlare
Slutligen rekommenderar vi att du alltid ansöker om nya privatlån via en låneförmedlare. Låneförmedlaren gör det betydligt enklare för dig att hitta lån med låg ränta eftersom du kan få flera låneofferter med bara en kreditupplysning och ansökan.
Ansöker du hos varje långivare eller bank på egen hand kommer du att behöva genomgå en kreditprövning hos varje enskild aktör. Detta är förstås inte särskilt gynnsamt för ditt kreditbetyg då det kommer att registreras många nya förfrågningar i ditt kreditregister.
Värt att nämna är också att den ränta du blir erbjuden via låneförmedlaren är precis densamma som om du skulle ansökt själv. Med andra ord har du ingenting att förlora på att använda en låneförmedlare, särskilt med tanke på att tjänsten dessutom är helt kostnadsfri.
3 snabba råd för att undvika straffavgifter
Straffavgifter som påminnelseavgift och dröjsmålsränta kan snabbt göra ditt lån dyrare än planerat. Här är tre snabba råd för hur du alltid betalar din räkning i tid.
- Betala alltid med autogiro. Genom att betala tillbaka lånet via autogiro minskar du risken för att glömma bort förfallodatumet. Du behöver bara se till att det finns täckning på kontot.
- Sätt en återkommande påminnelse på mobilen. Om du inte kan eller vill betala med autogiro – aktivera en återkommande påminnelse i din mobil för att komma ihåg när du ska betala din faktura. Och välj helst e-faktura istället för pappersfaktura. De är inte lika lätta att tappa bort.
- Kontakta långivaren direkt om du inte kan betala. Slutligen, kontakta långivaren direkt om du drabbats av betalningssvårigheter. Förhoppningsvis kan ni komma överens om en alternativ betalningsplan innan ärendet hamnar hos inkasso.