Lån med Bisnode
Vill du låna med många förfrågningar så är du säkerligen mån om att inte få ytterligare en förfrågan i din UC. Att ha många förfrågningar i sitt UC register leder nämligen till en sämre kreditvärdighet. Detta kan bidra till svårigheter att bli beviljad ett större lån av banken. Något som exempelvis kan ställa till det när du vill ansöka om ett bolån eller ett större privatlån. I banken ögon ses många förfrågningar som ett tecken på en instabil ekonomi vilket bidrar till en högre kreditrisk. Något som få storbanker är beredda att ta i samband med utlåning. För att inte påverka kreditvärdigheten negativt är det därför många svenskar som eftersöker lån med Bisnode.
Bisnode är precis som UC ett kreditupplysningsföretag. Man arbetar således med att leverera kreditinformation till exempelvis långivare och företag. Bisnode används frekvent av kreditinstitut som erbjuder svenskar att låna pengar utan UC. Genom att ta ett lån med Bisnode slipper man som låntagare att få en ny förfrågan i sin UC. Istället lämnar man kreditvärdigheten opåverkad och låter inte storbankerna få tillgång till informationen. Istället är det enbart andra lånebolag som använder sig av Bisnode som kan se att du ansökt om lån.
Hos oss kan du jämföra lån med Bisnode för att hitta en passande kredit som inte kommer att påverka antalet förfrågningar i din UC. Främst handlar det om snabblån vilka räknas som högkostnadskrediter. Innan du ansöker om lån bör du läsa på om vad en högkostnadskredit är så du är medveten om innebörden av begreppet. Snabblån likt de som listas nedan har en kort återbetalningstid och en hög effektiv ränta.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Låna utan UC med Bisnode
Om det är viktigt för dig att din låneansökan inte blir synlig i din UC så kan du med fördel låna utan UC med Bisnode. Precis som när du tar ett lån med Creditsafe kommer ett lån med Bisnode inte att påverka din kreditvärdighet. Du lånar dessutom anonymt så till vida att storbankerna inte kommer att kunna se ditt lån. Således behöver du inte oroa dig för att lånet ska påverka dina framtida chanser att bli beviljad ett större lån.
De enda aktörer som kan se att du ansökt om ett lån från en kreditgivare som använder sig av Bisnode är andra långivare som också använder Bisnodes tjänster. Exempel på sådana är Monetti, Wästgöta Finans och Snabbfinans.
När du tar ett lån utan UC med Bisnode så får du ingen förfrågan i din UC. Detta är viktigt för dig som vill förbättra ditt kreditscore då många förfrågningar leder till en sämre kreditvärdighet. Genom att vända dig till kreditgivare som använder Bisnode för inhämtande av kreditinformation kan du låna pengar utan att påverka ditt samlade kreditbetyg.
Kreditgivare som använder Bisnode
Det är långt ifrån alla låneinstitut som använder sig av Bisnode för att inhämta kreditinformation om potentiella låntagare. När det gäller större banker så som SEB, Swedbank och Nordea så använder sig dessa uteslutande av Upplysningscentralen. Anledningen till detta är att de svenska storbankerna en gång i tiden var ägare till UC. Även andra större låneinstitut och låneförmedlare använder sig i regel alltid av UC.
De kreditgivare som använder sig av Bisnode är istället till mångt och mycket de som erbjuder snabblån. Det handlar alltså om kreditinstitut som erbjuder lån mellan 1000-45 000 kr som utbetalas snabbt. En ny term för sådana lån är högkostnadskrediter och dessa lån är kopplade till både kostnadstak och räntetak. Snabblån eller smslån har inte sällan en ränta som ligger runt 39%. Vidare är det inte ovanligt att lånen har kort återbetalningstid. Med anledning av detta är det viktigt att man är försiktig när man tar denna typ av lån. Låna aldrig mer än du har råd att betala tillbaks och se till att alltid återbetala lånet i tid för att undvika en betalningsanmärkning.
För att säkerställa att kreditgivaren i fråga använder sig av Bisnode bör du läsa recensionerna här på Allt om Privatlån. Genom att göra så riskerar du inte att få någon onödig förfrågan i ditt UC register.
Frågor & svar
Varför ska man ta lån med Bisnode?
Genom att låna hos en kreditgivare som använder sig av Bisnode kan du undvika en förfrågan i din UC. Detta gör att du lämnar din kreditvärdighet opåverkad och att storbankerna inte får tillgång till informationen.
Vilka långivare använder Bisnode?
Främst handlar det om långivare som erbjuder snabblån. Exempel på sådana långivare är Monara, Monetti och Mobillån.
Hur mycket kan jag låna med Bisnode?
Beroende på vilken långivare du vänder dig till kan du låna mellan 1000 kr och 300 000 kr. Det är dock inte alla låntagare som erbjuds att låna de högsta beloppen.
Kan jag själv se mitt kreditscore hos Bisnode?
Ja, via Bisnode Min Upplysning kan du direkt få tillgång till din egen kreditupplysning.
Hur länge sparas uppgifter om mig hos Bisnode?
Det beror på vilka uppgifter det handlar om. Många av uppgifterna som återfinns i kreditupplysningen sparas i tre år. När det gäller förfrågningar så finns dessa enbart kvar under ett år.
Kreditupplysning från Bisnode
Oavsett vilken långivare du vänder dig till när du ska låna pengar så kommer en kreditupplysning att tas. Detta är något banker och låneinstitut måste göra enligt lag. Dock är det inte alla långivare som väljer att använda sig av UC. Istället finns det ett flertal kreditinstitut som tar kreditupplysning från Bisnode. Hos Bisnode kan banker, låneinstitut och bolag inhämta kreditinformation om både privatpersoner och företag. Detta för att minska kreditrisken och få en uppfattning om motpartens ekonomiska situation.
För att en kreditupplysning från Bisnode ska få tas så måste det finnas ett legitimt skäl. Ett sådant skäl kan vara en låneansökan. När du skickar in en låneansökan till en långivare som använder sig av Bisnode så kommer en personupplysning att tas. Denna personupplysning innehåller all information som en långivare behöver för att kunna göra en regelrätt kreditbedömning. Bland annat framgår det information om inkomst, fastighetsdata, betalningsförmåga och folkbokföringsuppgifter.
Utöver den sedvanliga personupplysningen så erbjuder Bisnode även anmärkningskontroll, personupplysning med scoring samt konsument standard. Om du själv är nyfiken på att se vilken scoring du har eller vill se vilka uppgifter Bisnode skickar vidare till kreditinstitut så är detta fullt möjligt. Då skapar du bara ett konto med BankID på Bisnode Min Upplysning. Detta är helt kostnadsfritt och kommer inte bidra till att någon kreditupplysning tas.
Kreditscore hos Bisnode
Även om de flesta större kreditupplysningsföretag ser på kreditvärdighet på någorlunda liknande sätt så har man ändå olika skalor och modeller för att mäta detta. När det gäller Bisnodes modell för kreditscoring så använder man sig av en skala mellan 0-10. Denna skala ska sedan göra det enklare för långivare och företag att bedöma en låntagares eller köpares kreditvärdighet.
Ett lågt värde på Bisnodes kreditscoring skala antyder om att låntagaren har dålig kreditvärdighet. Ett högt värde innebär istället att låntagaren har en god kreditvärdighet. Skalan är uppbyggd av fem olika intervall. Dessa intervall är; ingen kreditvärdighet kan ges, kredit avrådes, svag kreditvärdighet, kreditvärdig och god kreditvärdighet.
Vad är Bisnode?
Bisnode är ett bolag inom koncernen Bisnode Group som ägs av Bonnier och Ratos. Bolaget arbetar med att leverera kredit- och marknadsinformation till företag, låneinstitut, kommuner, organisationer och myndigheter. Man har närvaro i hela nitton länder i Europa och har runt 2100 anställda. Bland Bisnodes kunder återfinns större aktörer så som Svenska Dagbladet och SOS Alarm. Men såklart även många lånebolag så som Wästgöta Finans och Monetti.
Långivare som använder sig av Bisnodes tjänster gör främst detta i syfte att kunna ta korrekta beslut kring låntagare. Dels värnar man om att inte ta en för stor kreditrisk vid utlåning. Men man månar även om sina kunder genom att inte bevilja lån till personer som inte har den återbetalningsförmåga som krävs.