Låna pengar till fritidshus eller sommarstuga
Drömmer du om ett alldeles eget fritidshus eller sommarstuga dit du kan fly vardagen och bara koppla av? Kanske bor du i lägenhet och saknar en liten tomtplätt att sola, grilla och plantera växter på om somrarna. Då är du inte ensam. Vi är många i vårt avlånga land som delar den drömmen.
Ett andra boende är långt ifrån gratis och få klarar av att finansiera ett fritidshus med sparpengar. Ett sätt att göra verklighet av drömmen är att ansöka om ett lån. Har man ett bolån sedan tidigare finns det dessvärre risk att banken inte bedömer att det finns utrymme för ytterligare lån, eller att din amortering höjs till smärtgränsen ifall du får låna. I sådant fall kan du välja att titta på ett privatlån istället. Det finns gott om fritidshus och sommarstugor på landsbygden som inte kostar mer än 500 000 kronor och i ett sådant fall kan man bekosta köpeskillingen med ett privatlån.
Privatlån eller bostadslån
Du kan alltså gå tillväga på två sätt, alternativt kombinera de båda, om du vill låna pengar till fritidshus. Du kan antingen välja att ta ett bostadslån eller ett privatlån. Det finns fördelar med bägge typer av lån vilket vi kommer att gå igenom i den här artikeln. Viktigt är att du först gör en kalkyl över de utgifter du redan har för att se hur mycket utrymme det finns till ett fritidshus. Kom ihåg att, liksom med ett vanligt hus, kräver ett fritidshus även att du har en buffert för oförutsedda avgifter. Glöm heller inte att räkna med kostnad för drift, underhåll och försäkringar.
Låna med hjälp av bostadslån
Ett fritidshuslån fungerar på samma sätt som ett vanligt huslån. Du kan låna upp till 85% av husets värde och banken har ditt fritidshus som säkerhet för lånet. Fördelen med att lämna ditt hus som säkerhet är att du kan få en lägre ränta jämfört med om du skulle ta ett privatlån. Däremot så kräver ett bolån att du kan betala resten av köpeskillingen, den del som överstiger 85% (kontantinsats), själv. Alla har inte den typen av kontanter och då kan man välja att kombinera huslånet med ett privatlån på resterande summa.
Har man sedan tidigare ett bostadslån är det viktigt att se upp med amorteringskraven. Om ditt samlade lånebelopp överstiger 4,5 x din årsinkomst* måste du lägga till ytterligare 1% i amortering. Med andra ord så kan kostnaden öka markant om de båda lånen tillsammans uppnår en summa som överstiger 4,5x årsinkomsten.
För att ha en möjlighet att beviljas lån till en bra ränta bör du ha fast inkomst och god ekonomi. Du bör inte ha en massa lån och krediter samlade på hög och heller inga betalningsanmärkningar.
* I Mars 2018 infördes skärpta amorteringskrav som innebär att du som tar nya bolån och lånar mer än 4,5 gånger din bruttoårsinkomst ska amortera minst 1% utöver gällande amorteringskrav. Är man två som delar på lånet är det den gemensamma inkomsten som räknas.
Låna till fritidshus utan säkerhet
Du kan även välja att finansiera ditt köp av ett fritidshus med hjälp av ett privatlån. I det fallet kan du låna till hela köpeskillingen och du behöver dessutom inte lämna fritidshuset som säkerhet. Privatlånet påverkar dessutom inte ett befintligt bolån så att du riskerar att hamna över gränsen på 4,5x årsinkomsten och tvingas amortera extra.
Att ta ett privatlån för att finansiera hela köpskillingen kräver dock att fritidshuset i fråga inte kostar miljonbelopp. De flesta privatlån sträcker sig till 600 000 kronor så om du letar finansiering till en sommarstuga i Stockholms skärgård till miljonbelopp bör du istället se på ett bolån eller en kombination av bostadslån och privatlån.
Låna trots betalningsanmärkningar
Många lånegivare väljer att inte se till det som varit utan istället titta på din framtida betalningsförmåga. På så sätt är det möjligt att få ett lån trots betalningsanmärkning, beviljat. I gengäld brukar dessa lån ha en rejält tilltagen räntekostnad så räkna noga på hur stor din månadskostnad blir och hur mycket kalaset kommer att kosta dig i slutänden. Återigen vill vi påpeka vikten av att inte låna till bristningsgränsen utan ta höjd för oförutsedda utgifter såväl som de där extra utgifterna som tillkommer i vardagen varje år kring semester, födelsedagar, jul och nyår.
Bolån vs privatlån
Som vi fastställt i denna artikel är chanserna till en lägre ränta störst om du beviljas ett bolån då du ska investera i ett fritidshus. Dock får du lämna huset som säkerhet och kan endast låna upp till 85% av värdet. Resterande 15% måste du lösa genom privatlån eller sparat kapital. Du måste även ha koll på din totala belåningsgrad så att du inte tvingas öka upp dina amortering med en procent extra.
Privatlån brukar oftast kosta lite mer i ränta men, så länge fritidshuset är billigt, kan du å andra sidan låna hela beloppet och behöver inte uppge vad du ska använda dina pengar till. Här finns dock en begränsing i hur mycket pengar du kan låna. Fördelen med ett privatlån är att det inte påverkar tidigare bolån och amortering.
Ränta
Vare sig du ansöker om bolån eller privatlån sätts räntan på ditt lån individuellt. Här ser man på hur din ekonomi och återbetalningsförmåga ser ut. Chanserna till en bättre ränta ökar om du har en stadig inkomst, få eller inga lån och krediter samt saknar betalanmärkningar.
När du ansöker om bolån brukar dessutom räntan bli bättre ju lägre procentandel av husets värde som du behöver låna till. Har du vänt dig till din vanliga bank kan du dessutom se över om du kan få rabatt om du har övriga tjänster såsom lönekonto, sparkonto, kort och försäkringar i samma bank.
Jämför lån till fritidshus
Oavsett vilken typ av lån du väljer att söka då du ska köpa fritidshus eller sommarstuga ska du alltid jämföra lån för att försäkra dig om att få de mest fördelaktiga villkoren. Här på Allt om Privatlån har vi sammanställt informationen åt dig. I vår topplista hittar du samlade uppgifter från flera långivare och banker så att du i lugn och ro kan jämföra alternativen och sedan klicka dig vidare till de långivare som är intressanta. Känns informationen överväldigande kan du välja att vända dig till någon av låneförmedlarna i vår topplista, exempelvis Lendo. Där kan du fylla i en låneansökan som Lendo sedan skickar vidare till ett stort antal banker i sitt nätverk. Därefter kan du få lånelöften från flera olika banker på en gång. Allt på en enda kreditupplysning.
Skaffa lånelöfte
När du bestämt dig för den låneform som passar din situation bäst bör du kontakta banken eller långivaren för att få ett lånelöfte innan du ger dig i kast med budgivning. Få saker är så retfulla som att förälska sig i ett hus och sedan få ett nej från banken då man vill lägga bud.
I regel tar det lite längre tid när man ansöker om bolån jämfört med privatlån. Ett privatlån har du ofta inom ett par dagar efter att du tackat ja till de lånevillkor du erbjudits
Sammanfattning
När du har koll på din ekonomi och dina förutsättningar samt fått lånelöfte är du redo att ge dig ut på marknaden i jakt på ditt drömställe. Glöm inte bort att jämföra bankerna och långivarnas erbjudanden. Många vänder sig av gammal vana endast till den bank de alltid gjort och riskerar därmed att få betala onödigt mycket eller, ännu värre, få avslag på sin dröm.