P2P-lån är ett relativt nytt fenomen som växer på den svenska marknaden. Du har förmodligen stött på begreppet ”P2P” tidigare och det är, som du kanske vet, en förkortning för ”peer to peer”. Den här typen av lån ingår i genren delningsekonomi. Ambitionen med delningsekonomin är att låna av varandra, dela med sig och hyra i stället för att lägga fokus på ägande. På sätt och vis kan P2P-lån liknas med hur saker och ting fungerade längre tillbaka i tiden. När vi inte nödvändigtvis vände oss till banken för att låna pengar utan i stället frågade familjemedlemmar eller vänner om hjälp. En av anledningarna till att denna typ av delningsekonomi stannade av handlar om att bankerna började låna ut mer frikostigt till privatpersoner. Då tillkommer naturligtvis en baksida och det är att vinsten för lånet hamnar på bankens konto. Med P2P-lån, där du lånar av andra privatpersoner, tillfaller vinsten personerna som lånar ut till dig. Dessutom får du inte sällan en låna till lägre ränta och bättre villkor med ett så kallat P2P-lån. Har du extra pengar som du inte behöver för stunden kan du själv också låna ut en del för att sedan få en avkastning på det här viset.
Med P2P-lån kan du låna utan mellanhänder
Internet och nätbaserade tjänster har skapat oändliga möjligheter. Det gäller även inom ekonomi. Med all ny teknik, som ständigt utvecklas vidare, är det numera fullt möjligt att låna pengar från andra främmande privatpersoner utan att någon bank är delaktig i processen. Den stora fördelen med P2P-lån är alltså att mellanhänder försvinner och därmed slopas också onödiga och dyra kostnader. Lånen läggs upp via en digital plattform. Du kanske har hört talas om bolag som till exempel Lendify och BROCC som erbjuder denna plattform. Det bolag som äger plattformen tar givetvis ut en avgift men utöver detta tillkommer alltså inga som helst extra kostnader oavsett om du vill låna eller investera genom P2P-bolag i dag. Det hela hanteras smidigt och enkelt genom plattformen vad gäller in- och utlåning.
Som tidigare nämnt kan du allt som oftast räkna med en mer förmånlig ränta via ett P2P-lån om vi jämför med ett privatlån eller SMS lån som du ansöker om hos en storbank. Väljer du att investera genom ett P2P-bolag kan du dessutom se fram emot en bättre avkastning på dina pengar än om du väljer att investera via banken på ett traditionellt sparkonto.
Ansök om ett P2P-lån online
Det är väldigt lätt att ansöka om ett P2P-lån online eftersom processen kan liknas vid när du skickar en ansökan om ett privatlån hos en bank eller andra långivare på marknaden. Du anger bland annat hur mycket du behöver låna och hur lång tid du vill ha på dig att amortera. När du har fyllt i alla uppgifter som efterfrågas kopplar P2P-bolaget ihop dig och din ansökan med privatpersoner som är villiga att investera sina pengar. Någon bank är med andra ord aldrig involverad i detta utan du lånar som sagt av andra privatpersoner. Ett såväl kostnadseffektivt som smidigt sätt att låna pengarna du är i behov av.
I samband med att du kopplas samman med en eller flera personer som vill investera genom att låna ut pengar till dig får du också ett besked om en ränta. Precis som när du lånar hos en bank eller annat låneinstitut baseras den på din kreditvärdighet. Dels genom en kreditupplysning men också baserat på den information som du själv har lämnat i samband med din låneansökan. Väljer du att tacka ja till den ränta som erbjuds får du signera ett skuldebrev varpå pengarna förs över till ditt valda konto. I dag finns det till och med vissa P2P-bolag som tillhandahåller direkt utbetalning av P2P-lån. Detta innebär att du kan räkna med att få tillgång till pengarna inom ett par timmar. Var dock uppmärksam på huruvida detta är en tjänst som innebär en extra kostnad.
Investera och få avkastning
Som du har förstått är P2P-lån inte bara lämpligt för dig som är i behov av extra pengar – det är ett sätt att investera och få avkastning på ditt eget kapital också. Genom att låna ut dina pengar till andra privatpersoner får du mer tillbaka och dina pengar växer. Om detta låter intressant kan du bland annat prova på att låna ut via P2P-lån hos bolag som till exempel Lendify, Savelend och BROCC. Jämför du med den sparränta du får hos banken är detta ett väldigt fördelaktigt sparande. Genom att investera via en P2P-plattform kan du ofta räkna med upp till mellan 6-9% avkastning.
Detta kan även jämföras med att investera på börsen. Här är nämligen räntesatsen mer eller mindre densamma och du behöver inte oroa dig på samma sätt för nedgångar som du riskerar att drabbas av vid handel med aktier och fonder. Notera att olika P2P-bolag erbjuder olika tjänster och du kan investera i såväl konsumentkrediter som företagskrediter.
För att komma i gång med din investering krävs det att du blir medlem och skapar ett konto hos ett aktuellt P2P-bolag på den svenska marknaden. Precis som med andra finansiella tjänster i dag använder du BankID för att bekräfta din identitet och du kan hantera allting själv. När du är klar med ditt konto gör du en insättning. Beloppet du sätter in är helt upp till dig. Vanligtvis är minsta belopp kring 2000 kronor men du kan även sätta in 100 000 kronor om du har möjlighet och vill det. Sedan väljer du om du vill spara antingen manuellt eller automatiskt. Fördelarna med den här typen av investering är alltså bland annat att:
Du får en högre sparränta än hos banken.
Riskerna är lägre än vid handel med värdepapper.
Du kan nyttja ”ränta-på-ränta”-effekten.
Du får en månatlig avkastning på din investering.
I samband med att du investerar pengar via P2P-lån får du in amorteringen och räntan på ditt konto varje månad. Du kan välja om du vill låta pengarna ligga kvar eller om du vill ta ut dem. Genom att återinvestera kan du nyttja den fördelaktiga ”ränta-på-ränta”-effekten. Räntan du får baseras på vilken aktuell så kallad riskklass personen som lånar befinner sig i. Större risk innebär högre ränta medan mindre risk genererar en lägre ränta.
Här är det viktigt att du läser igenom vilka riskklasser som finns hos din aktuella plattform innan du väljer att fullfölja din investering. Riskklasserna varierar nämligen och det är upp till dig att hålla koll på vad det är som gäller.
Skulle det hända att P2P-bolaget går i konkurs innebär det inte att dina pengar går förlorade. Företagen i dag har avtal med externa bolag som går in och backar upp vid ett sådant scenario. Pengar som inte är utlånade ligger dessutom hos någon av våra svenska storbanker.
Nackdelar med P2P-lån
Som med alla andra lån och investeringar finns det vissa nackdelar, eller risker, som du bör vara medveten om. Ett P2P-lån är inte annorlunda på den fronten. Som låntagare handlar det först och främst om att du inte kan betala tillbaka pengarna som du ska. Det är ditt ansvar att se till att du sköter inbetalningarna och att du gör det i tid. Genom att ignorera återbetalningarna tillkommer påföljder som dröjsmålsränta och påminnelseavgifter som gör lånet ännu dyrare för dig. Dessutom kan det leda till en betalningsanmärkning som gör det svårare att få lån. Även om det såklart finns vissa aktörer som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. P2P-bolagen i dag samarbetar med inkassobolag som går in och hjälper till med att driva in skulder från kunder som inte betalar tillbaka sina lån. Går ditt ärende så pass lång tillkommer med andra ord en avgift för detta också. Betalar du fortfarande inte tillbaka går ärendet vidare till nästa instans, Kronofogden, vilket innebär fler avgifter och ytterligare svårigheter att bli skuldfri och någonsin kunna handla på faktura, ha ett kreditkort eller låna pengar igen.
Det finns vissa risker med ett P2P-lån för dig som väljer att investera på det här sättet också. Du går till exempel inte under den statliga insättningsgarantin när du lånar ut pengar via P2P-bolag. Dessutom kan du aldrig veta garanterat att personen du lånar ut pengar till verkligen betalar tillbaka som överenskommet. Här ska det tilläggas att P2P-bolagen gör sitt bästa för att sprida riskerna för dig som investerar och lånar ut pengar. Självklart granskas samtliga ansökningar om ett privatlån eller ett konsumtionslån grundligt.
Värt att veta är att P2P-företagen också har tillstånd från den svenska Finansinspektionen som gör att det är fullt lagligt med förmedling av såväl betalningar som krediter på det här sättet. Det är en trygghet att veta att det finns särskilda riktlinjer som efterföljs.
P2P-lån innebär inga garantier
Ovan beskriver vi kända risker med P2P-lån som du bör ha i åtanke oavsett om du lånar eller om du väljer att investera. När det gäller just investering i P2P-bolag ser vi en lönsamhet i avkastningen rent historiskt. Dock gäller det att du är lika medveten om att det inte finns några som helst garantier för att det ser likadant ut i framtiden. Har du inte råd att förlora pengarna du sätter inte ska du med andra ord inte investera i privatlån på det här sättet. Samma tankesätt ska du ha när du handlar med värdepapper på börsen. Därmed är det av största vikt att du läser igenom vad som gäller väldigt noga innan du går vidare och genomför din investering. Kom ihåg att jämföra sparräntan hos olika bolag också för att du ska välja det som är mest fördelaktigt för dig och din ekonomi. Ett tips är att läsa tidigare recensioner om P2P-bolag som är verksamma i Sverige genom tjänster som till exempel Trustpilot. Där går tidigare och nuvarande kunder in och ger sina omdömen som du kan ta hjälp av.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer