Pantlån – så belånar du värdesaker

Pantlån

Pantlån är ett lån som ser lite annorlunda ut i jämförelse med vanliga privatlån och snabblån. Till skillnad från lån utan säkerhet så kräver ett pantlån en säkerhet i form av en värdesak. Denna värdesak kan utgöras av alltifrån smycken till klockor, konst och datorer. Däremot sker det ingen kreditbedömning i samband med att pantlån. Således är det möjligt för den med både betalningsanmärkningar och aktiva skulder hos Kronofogden att få ett pantlån. Innan man vänder sig till en pantbank med sitt föremål bör man dock vara medveten om den risk detta innebär. Är det så att du inte betalar tillbaks ditt lån så har pantbanken i fråga rätt att sälja vidare ditt föremål. Du bör således aldrig pantsätta föremål som har ett affektionsvärde för dig.

Ett lån utan kreditupplysning

Ett pantlån är ett lån utan kreditupplysning vilket gör att alla oavsett kreditvärdighet kan låna genom att sätta ett föremål i pant. Detta förutsätter såklart att du har ett föremål som har ett värde. Eftersom föremålet utgör panten så är din återbetalningsförmåga inte relevant för pantbanken. Skulle det visa sig att du inte kan betala tillbaks lånet så har pantbanken nämligen rätt att sälja vidare föremålet. På så sätt får man tillbaks det utlånade pengarna. Således riskerar du heller aldrig någon betalningsanmärkningar när du tar ett pantlån. Du kan heller inte hamna hos Kronofogden vilket annars kan få stor påverkan på din ekonomi.

Ett pantlån kan med andra ord vara ett bra alternativ för den som inte vill samla på sig en massa UC-förfrågningar. Ett annat alternativ är lån utan UC där kreditupplysning inhämtas från Creditsafe eller Bisnode. Väljer du ett lån utan UC gäller det dock att du kan återbetala lånet i tid annars riskerar du påminnelseavgifter och i slutändan kan du få en betalningsanmärkning.

Så belånar du värdesaker

Om du fått en oförutsedd utgift eller snabbt behöver pengar av annan orsak så kan du med fördel ansöka om ett pantlån. Detta kan du göra helt digitalt via exempelvis Sefina Pantbank eller Pantbanken Sverige. Den förstnämnda pantbanken har anor från 1884 och är en av de största pantbankerna i Norden. Sefina Pantbank har hela tjugo olika butiker i Sverige men du kan som sagt även ansöka om ett pantlån online. När du vänder dig till Sefina Pantbank så får du värderat dina föremål helt gratis. Detta oavsett om du väljer att efteråt pantsätta värdesaken eller inte. Väljer du att pantsätta ditt föremål så fungerar detta som en sorts garanti för det lån du tar. Föremålet förvaras hos Sefina Pantbank fram till dess att du löser ut det genom att återbetala summan du lånat.

I det fall du inte löser ut din värdesak säljer pantbanken detta på öppen auktion. Skulle pantbanken få in mer pengar än vad du lånat så kommer överskottet att gå tillbaks till dig som låntagare. I det fall värdesaken inte säljs på auktionen så säljer Sefina Pantbank föremålet vidare själv.

Belåna värdesak och få ett pantlån

Ta ett pantlån online

För att ta ett pantlån online behöver du först få ditt föremål värderat. Därefter vet du hur stort värde föremålet har vilket ger dig svar på frågan hur mycket du får låna. När du fått ett estimat från pantbanken behöver du ta ett beslut om huruvida du ska pantsätta ditt föremål eller inte. Om du bestämmer dig för att gå vidare så kommer pantbanken skicka ett förtryckt paket. Detta paket använder du dig sedan av för att skicka in din värdesak till pantbanken. Om du vänder dig till en fysisk pantbank så tar du helt enkelt med din värdesak till pantbanken och får föremålet värderat på plats.

När pantbanken i fråga mottar ditt paket så kommer pengarna att sättas in på det bankkonto du angivit i ansökan. Identifiering sker via BankID och du behöver alltså inte gå igenom någon kreditbedömning. Dock finns risken att du inte får tillbaks din värdesak om du inte hämtar ut den i tid. Du kan se vilka regler och villkor som gäller genom att besöka respektive pantbanks hemsidor.

Frågor & svar om Pantlån

Hur går värderingen till?

Vad för typ av föremål kan man pantsätta?

Hur mycket kostar det att låna?

Hur länge kan jag låna?

Vad händer om jag inte hämtar ut mitt föremål?

Vem kan ta ett pantlån?

Hur mycket kostar ett pantlån?

Att ta ett pantlån är inte särskilt dyrt då du lånar med ett föremål som säkerhet. Således är det i många fall betydligt billigare att låna av pantbanken än att exempelvis ta ett lån som beviljar alla så som ett smslån. Eftersom det finns många olika pantbanker i Sverige kan priserna för pantlån variera. Vi rekommenderar dig därför att alltid se över aktuell pantbanks priser innan du belånar dina värdesaker. De vanliga är att pantbanken tar ut en ränta får lånet. Det kan även tillkomma en uppläggningsavgift. Notera att priserna även kan skilja sig åt beroende på i vilken stad du lämnar in ditt föremål.

Eftersom vi på Allt om Privatlån samarbetar med Sefina Pantbank så utgår vi ifrån denna aktör när vi här redovisar kostnader för pantlån. På Sefinas hemsida kan du själv räkna ut hur mycket ditt lån kommer att kosta. Räntan man tar ut varierar beroende på hur mycket du lånar samt vart i Sverige du bor. Räntan räknas löpande och löptiden är 3 månader. Varje gång du gör en delbetalning så förlänger Sefina löptiden med tre månader till. Utöver räntan betalar du alltid en uppläggningsavgift på 50 kr. Detta är även vanligt förekommande vid andra typer av lån. Precis som vid andra lån så är räntan avdragsgill på pantlån. Detta innebär att du kan få tillbaks 30% för de räntor du betalat in under året.