Privatlån i mobilen
Med teknikens framfart så finns det inte längre några begränsningar för vad man kan göra via mobil och dator. Tills för inte så länge sedan så var datorn den främsta plattformen för surfande och övrig internetanvändning. Men detta har nu tagits över av mobilen som utgör den vanligaste plattformen för digitala ärenden. Kanske är utvecklingen inte så svår att förstå sig på då mobilen alltid finns med oss var vi än är. Således finns det nu möjlighet att sköta de flesta ärenden i mobilen oavsett om vi befinner oss hemma, på jobbet eller på resande fot. Genom bankernas mobilapp kan vi föra över pengar, betala räkningar och få fram transaktionshistorik. Det går till och med att ta privatlån i mobilen och låna via app.
Även om många kanske fortfarande föredrar att ta privatlån via dator så blir det alltmer vanligt att även göra sådana ärenden via mobilen. I motsats till vad många kanske tror så är det precis lika säkert att låna via mobilen som via datorn. Dessutom har du samma goda möjligheter att jämföra lån och räntor via jämförelsesajter som är helt och hållet anpassade för mobil och surfplatta. Vissa låneinstitut har till och med valt att helt fokusera på så kallade mobillån. Sådana lån kan liknas vid smslån där låneansökan är helt digital och där pengarna betalas ut direkt efter godkänt besked. Men möjligheterna att ta större privatlån via mobilen är idag precis lika stora. Hur det går till tänkte vi gå igenom i denna artikel.
Ansök om privatlån i mobilen
De flesta större banker och låneinstitut tillåter dig idag att ansöka om privatlån i mobilen. Inte sällan har man helt anpassade mobilsidor som är optimerade för just surfande via mobiltelefon eller surfplatta. Vissa banker så som exempelvis Bynk har även en egen app där du kan ansöka om lån. Att ansöka om ett privatlån i mobilen skiljer sig egentligen inte alls från att göra en låneansökan vi dator. Den enda påtagliga skillnaden är att skärmen är mindre. Men de flesta nyare mobiltelefoner brukar vara utrustade med en zoom-funktion så den mindre skärmen är vanligtvis inte något större problem. Innan du ger dig på att göra en låneansökan via mobilen så bör du välja en lämplig långivare. I våra topplistor här på Allt om Privatlån kan du jämföra räntor och villkor innan du bestämmer dig för vilket låneinstitut du ska vända dig till. Sedan behöver du bara följande nedanstående steg för att skicka in en låneansökan.
- Välj önskat lånebelopp och den löptid du vill ha
- Fyll i personuppgifter, kontaktuppgifter och ekonomiska uppgifter
- Godkänn din låneansökan med mobilt BankID
När samtliga steg är genomförda kommer låneinstitutet automatiskt att få tillgång till din låneansökan. Långivaren i fråga gör då en kreditupplysning som inhämtas helt digitalt. Därefter görs en kreditbedömning innan du får svar antingen direkt på skärmen eller via ett mail som kommer till din epost-adress du angivit i låneansökan.
Slipp snigelpost och långa utbetalningstider
När du ansöker om ett privatlån i mobilen går allt både snabbt och säkert. När du väl mottagit din låneoffert så behöver du bara ta ställning till om du ska acceptera erbjudandet eller inte. Väljer du att ta lånet så kommer du att få signera lånehandlingar. Detta sker helt digitalt och det enda du behöver ha tillhands är ditt mobila BankID. Således går även denna procedur utmärkt att genomföra med din mobiltelefon. När du signerat låneavtalet med ditt mobila BankID kommer lånet att utbetalas till ditt konto inom ett par dagar. Således slipper du långa utbetalningstider och snigelpost som ska gå fram och tillbaks i flera dagar.
Det enda som kan fördröja själva låneprocessen är om långivaren behöver kompletterande uppgifter. Men i regel har vi åtkomst till alla viktiga dokument digitalt vilket gör att det går att få fram dessa via mobilen. Exempel på sådana dokument kan vara lönespecifikationer och kontoutdrag.
Viktigt när du lånar med mobilen
I de flesta avseenden är det positivt att vi svenskar har möjlighet att låna med mobilen. Detta då man inte alltid har tid för ett möte hos sin lokala bank eller har tillgång till sin dator. En oförutsedd utgift kan komma plötsligt och då underlättar det att det går att ansöka om privatlån via mobilen. Det finns dock en aspekt av det hela som inte är lika positiv. Det vi syftar på är tillgängligheten som är såpass stor att den kan bidra till ogenomtänkta beslut. Då det är så enkelt att ta ett privatlån med mobilen finns det risk för att många svenskar lånar utan att egentligen ha något giltigt skäl att göra så. I förlängningen kan detta leda till högre skuldsättning och impulsiva beslut.
För att undvika att låna så fort tillfälle ges rekommenderar vi dig att alltid analysera ditt lånebehov först. Är det verkligen nödvändigt att ta ett lån eller kan du lösa situationen på annat sätt? Om du enbart är i behov av några hundralappar så är det bättre att låna av vänner och familj. Dels undviker du låneränta och avgifter men du riskerar heller inte att låna betydligt mer än vad du egentligen behöver. Ett annat alternativ är att dra ned på andra utgifter för att få pengar över. Om du ändå kommer fram till att ett lån är nödvändigt så se till att göra en lånekalkyl innan du ansöker om ett lån i mobilen.
Vad krävs för att låna via mobilen?
För att kunna ansöka om- och teckna ett privatlån i mobilen krävs det inte speciellt mycket. En förutsättning är dock att du har ett mobilt BankID. Har du enbart BankID på fil så är denna kopplad till en specifik dator och fungerar således inte via mobilen. Ett mobilt BankID har du istället med dig i mobilen var du än befinner dig. Du identifierar dig genom att fylla i ditt personnummer hos långivaren och sedan öppna upp BankID appen. Där får du fylla i din sex-siffriga kod och godkänna ansökan och avtal.
För att få låna generellt så krävs det även att du ha fyllt 18 år. Vissa banker och låneinstitut har högre ålderskrav än så. Är du 18 år så rekommenderar vi dig därför att välja en långivare som återfinns i vår lista över lån till unga. För att låna via mobilen krävs det även att du är folkbokförd i Sverige. Vidare får du inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.