Privatleasing eller låna till bil?
Är du sugen på att skaffa en ny bil så kanske du funderar över om privatleasing eller billån är det bästa alternativet. Att leasa en bil innebär att du hyr en bil av en återförsäljare. Tar du ett billån så köper du istället en bil och i samband med bilköpet erlägger du en kontantinsats. Den största skillnaden mellan privatleasing och att köpa en bil är att du i de senare fallet blir ägare till bilen. Detta blir du inte om du väljer privatleasing. Har du behov av att äga din bil bör du alltså välja billån framför alternativet att leasa en bil. Utöver alternativen privatleasing och billån så finns det även möjlighet att ta ett vanligt privatlån för att köpa bil. Väljer du detta alternativ så slipper du kontantinsatsen och kan istället låna till hela bilens värde. Dock kan räntan på vanliga privatlån vara högre än den som erbjuds vid ett säkrat billån. Som du märker finns det många alternativ för dig som ska köpa ny bil. Med anledning av detta är det bra att vara påläst innan man tar ett beslut om hur man ska finansiera sitt bilköp.
Privatleasing av bil
För dig som inte har några behov av att äga en bil men som vill ha tillgång till en ny bil passar privatleasing. Att leasa sin bil blir allt mer vanligt och det möjliggör också för fler människor att faktiskt få tillgång till en helt ny bil. Fenomenet billeasing har funnits länge men främst varit anpassat för företag. Numera är det näst intill lika ofta man hör om privatpersoner som väljer att leasa sin bil. Privatleasing innebär att du hyr en ny bil samtidigt som du juridiskt sett blir ägare till bilen. Således står du exempelvis för trafikskatt och trängselskatt. Däremot äger du inte bilen på samma sätt som om du själv går och köper en bil.
Att leasa en bil ska dock inte förväxlas med en traditionell bilhyra. När det gäller privatleasing så handlar det istället om en långtidshyra som inte sällan sträcker sig mellan 1-3 år. Hyran regleras i ett leasingavtal som du får skriva på i samband med att du bestämmer dig för att leasa en ny bil. När du leasar en bil så behöver du inte erlägga någon kontantinsats. Istället betalar du en fast månadskostnad fram till den dagen leasingavtalet löper ut. Därefter återlämnar du bilen till återförsäljaren och kan välja en ny bil att leasa. På så sätt har du alltid tillgång till en av de senaste modellerna och kan känna dig trygg ute på vägarna.
Avgifter och villkor leasing
Vad som ingår i den månatliga leasingkostnaden kan variera mellan olika återförsäljare. Däremot inkluderas alltid värdeminskning. Villkor som däremot kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare är huruvida service och vägassistans ingår eller inte. Detsamma gäller för försäkring, dragkrok och vinterhjul. Vidare är ett leasingavtal kopplad till en körsträcka som ingår i månadsbetalningen. Denna körsträcka ligger vanligtvis på 1500 mil/år. Överstiger du denna sträcka så kommer du att få betala ett tillägg. Tillägget kan vara riktigt dyrt och är något du bör kolla upp innan du skriver på ett leasingavtal. Slutligen så får du betala ränta när du väljer privatleasing. Räntan sätts av utgivaren av leasingen alternativt av bilhandlaren. Vanligtvis handlar det om en fast ränta som inte påverkas av din kreditvärdighet.
Bra att tänka på vid privatleasing
Om du väljer att leasa en bil bör du tänka på att det kommer att tillkomma mer utgifter än för själva leasingen. Det är exempelvis du själv som får stå för de löpande driftkostnaderna. Således bör du räkna med saker så som bensin/diesel, spolarvätska och olja när du gör din kalkyl. Som vi nämnt tidigare så är det även du som får betala de olika skatterna samt kostnader för besiktning. I vissa fall kan det även hända att du själv får stå för en liten del av rutinservicen.
Om man istället ser till fördelarna med leasing så får du möjlighet att köra en helt ny bil utan att behöva betala flera hundratusen. Du slipper dessutom ett större lån hängandes över dig då du istället bara betalar en fast kostnad varje månad. Eftersom leasingavtalet har en kort löptid så behöver du aldrig köra runt i en gammal bil. Istället kan du bara teckna ett nytt leasingavtal och välja en nyare bil. Du behöver inte heller oroa dig över värdeminskningen eller att bilen ska bli svår att sälja när avtalet har löpt ut.
Köpa bil med hjälp av lån
Om du föredrar att äga din bil så kan du istället välja att köpa bil med hjälp av lån. Att ha en helt egen bil är förenad med en större frihet och du har dessutom möjlighet att ”bygga bilen” helt enligt egna önskemål. Åtminstone i de fall du väljer att köpa en helt ny bil. Om man ser till extrautrustning för leasingbilar istället så får man helt enkelt nöja sig med det som erbjuds. En annan stor fördel med att äga sin bil är att man inte behöver tänka på den begränsade körsträckan. Köper du en ny bil med hjälp av lån så kan du istället köra så många mil du vill. Dessutom riskerar du inte att åka på några extra kostnader för vad som kan anses som onormalt slitage. Slutligen äger du bilen så länge du vill och är inte begränsad till någon avtalstid. Har du inte råd att finansiera en bil själv så finns det två olika lån som lämpar sig för bilköpet. Det handlar om säkrat billån och billån utan säkerhet. Nedan beskriver vi innebörden av de olika lånen.
Säkrat billån
Med ett säkrat billån lånar du pengar med bilen som säkerhet. För att göra detta krävs det att du erlägger en kontantinsats på 20% av bilens värde. Om du vill köpa en bil som kostar 350 000 kr så får du alltså bara låna 80% av bilens värde vilket är 280 000 kr. Resterande 70 000 kr måste du betala själv om du inte väljer att ta ett privatlån utan säkerhet för att finansiera kontantinsatsen. Syftet med denna kontantinsats är att den ska motsvara värdeminskningen som din bil kommer att ha. Eftersom du lånar med bilen som säkerhet vill banken veta att man genom att ta bilen i beslag kan återfå sina utlånade pengar. Detta gäller såklart enbart i det fall du inte återbetalar lånet som avtalat. Fördelen med ett billån med säkerhet är den förmånliga räntan. Eftersom bilen utgör säkerhet för lånet så tar banken en lägre kreditrisk. Detta innebär att man kan låna ut pengar till en ränta runt 3-5%. Ett säkrat billån lämpar sig främst vid köp av nyare bilar. Detta då det ofta krävs att bilen inhandlas av en auktoriserad bilhandlare samt att minsta lånebeloppet ligger runt 70 000 kr.
Lån utan säkerhet
Du kan även välja att ta ett vanligt lån utan säkerhet för att köpa bil. Det handlar om ett konsumtionslån där pengarna kan användas till vad som helst. Med ett vanligt privatlån som finansieringsmodell slipper du spara till kontantinsatsen. Istället kan du ta ett lån som täcker hela kostnaden för den bil du tänkt att köpa. Du kan dessutom använda lånet för att köpa både en ny- och begagnad bil. Långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet har alltså inga krav på att bilen ska inhandlas på ett speciellt ställe. Istället kan du låna för att köpa en begagnad bil på Blocket. Däremot kan räntan vara betydligt högre än den du får när du sätter bilen som säkerhet. Åtminstone om du har en sämre kreditvärdighet. Räntan på blancolån sätts individuellt vilket innebär att den med god återbetalningsförmåga får en låg ränta. Den med sämre återbetalningsförmåga kan istället förvänta sig en högre ränta. Dagens privatlån har en ränta mellan 2,95-29,95%. Detta innebär faktiskt att den med ett riktigt högt kreditbetyg kan få en lägre ränta än på ett säkrat billån. Nackdelen är att man först får reda på sin individuella ränta när man gjort en låneansökan. Innan du ansöker om ett privatlån bör du alltid jämföra lån först.
Vad bör man välja?
Nu när vi gått igenom både privatleasing och att köpa bil så kan det vara intressant att se vilket alternativ som är mest prisvärt. I de räkneexempel och prisexempel vi haft tillgång till när vi förankrat oss i ämnet så blir den totala kostnaden för de bägge alternativen snarlika. Således finns det inget entydigt svar på frågan om vilket alternativ som är bäst. Istället handlar det mer om vilka förutsättningar man har samt vad man föredrar. Om du inte vill vara begränsad till ett visst antal mil eller bunden till något avtal så är köp av bil helt klart lämpligast. Vill du däremot slippa kontantinsats och oro över värdeminskning så är privatleasing ett bättre alternativ. Dessutom är den fasta månadskostnaden enkel att hålla reda på. Vidare vet du att du efter tre år har möjlighet att byta bil till en nyare modell. Om man istället ser till alternativet att köpa en bil så kan du efter tre år ha betalt av din bil samtidigt som du har möjlighet att sälja den vidare och få pengar som till viss del kan finansiera en ny bil.