Så fungerar medlemslån

Medlemslån

Ett medlemslån eller ett fackån är ett blancolån särskilt skapat för dig som är medlem i en organisation. Det handlar dock inte om vilka organisationer som helst utan organisationen eller fackförbundet måste vara anslutet till någon bank. Man kan således se medlemslånen som ett resultat av ett samarbete mellan banker och organisationer. Det är främst storbanker som erbjuder medlemslån men det finns ett fåtal mindre aktörer på marknaden som också gör det. Ett exempel på det är Lån & Spar Bank som återfinns här på Allt om Privatlån. När det gäller storbankerna så är det alltså desto fler som erbjuder medlemslån och lånen återfinns hos bland annat Swedbank, Nordea och SEB.

Lägre ränta på medlemslån

Den största fördelen med ett medlemslån kontra ett vanligt privatlån är den lägre räntan. Som medlem har du möjlighet att få en ränterabatt på grund av ditt medlemskap i den anslutna organisationen. Hur stor ränterabatt det handlar om varierar mellan de olika bankerna. Men inte sällan handlar det om en ränterabatt på 0,50% enheter eller mer. Denna rabatt dras sedan av på den individuella ränta du initialt erbjuds.

Om banken inte erbjuder ränterabatt så har man istället en standardiserad ränta som gäller för samtliga medlemmar. Detta innebär att alla kunder som tecknar medlemslånet får samma ränta. För den med goda ekonomiska förutsättningar kan detta bli en nackdel då man hade kunnat få en lägre ränta med ett vanligt blancolån. Du bör därför alltid jämföra lån innan du väljer att teckna ett medlemslån. Har du däremot lite sämre ekonomiska förutsättningar så kan den standardiserade räntan vara betydligt lägre än den ränta du annars hade erbjudits av banken. Oavsett om medlemslånet är kopplat till en ränterabatt eller en standardiserad ränta så är den i regel alltid rörlig. Detta innebär att räntan kan förändras över tid vilket även är fallet när det gäller räntan på sedvanliga privatlån.

Vilka medlemskap räknas?

Det är långt ifrån alla organisationer och fackförbund som har avtal med bankerna. Därför är det inte säkert att du har möjlighet att teckna ett medlemslån trots att du är medlem i flera olika organisationer. Ser man till storbankerna så har dessa främst samarbetspartners i form av fackförbund. Swedbank erbjuder exempelvis medlemslån till dig som är medlem i någon av LO:s eller SACO:s fackförbund. När det gäller Nordea så kan du hos denna bank teckna ett medlemslån om du är medlem i Unionen, JUSEK eller ST. Snarlikt ser det ut hos SEB där man samarbetar med Unionen, ST och Lärarförbundet.

Lån & Spar Bank har istället valt en annan strategi och samarbetar med organisationer istället för fackförbund. Hos Lån & Spar Bank erbjuds du ett medlemslån om du är medlem i Hyresgästföreningen, Villaägarnas Riksförbund eller M Sverige. Är du osäker på om du är medlem i en organisation eller ett fackförbund som samarbetar med en bank så kan du få reda på detta genom att logga in på dina medlemssidor. Du kan även kontakta din hemmabank för att höra efter vilka organisationer som är anslutna till banken.

Skillnader mellan medlemslån och vanligt lån

Medlemslån Den största skillnaden mellan medlemslån och vanliga lån är den ränterabatt vi tidigare nämnde. Det finns dock andra skillnader som man bör uppmärksamma innan man bestämmer sig för vilket lån man ska teckna. Bland annat bör man vara medveten om att beloppsgränsen på ett medlemslån kan vara lägre än på ett vanligt konsumtionslån. Detta innebär att det inte är säkert att du kan låna ett så stort belopp som du tänkt. Det är inte ovanligt att beloppsgränsen på medlemslån ligger på 350 000 kr medan du med ett vanligt privatlån kan låna upp till 600 000 kr. Har du behov av ett större lån så är alltså inte medlemslån ett optimalt alternativ. Då är det bättre att vända sig till en låneförmedlare för att jämföra ränta och villkor på sedvanliga lån.

Utöver en lägre ränta kan din organisation också har förhandlat fram bättre villkor för dig som medlem. Det kan exempelvis handla om ett tillhörande låneskydd som ger dig en större trygghet. Ett låneskydd fungerar precis som en försäkring som går in och ersätter din månadskostnad om du drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller blir svårt sjuk. Ansöker du om ett vanligt blancolån så är låneskyddet ofta en tilläggstjänst som du får betala extra för. Vidare kan du via ditt medlemskap få andra förmåner hos banken genom exempelvis en bättre sparränta eller slopad årsavgift på ditt kreditkort.

Så ansöker du om ett medlemslån

För att ansöka om ett medlemslån måste du först ta reda på om din organisation eller ditt fackförbund är ansluten till någon bank. När du säkerställt detta så kan du antingen besöka ett bankkontor eller göra en ansökan online. Det är i regel betydligt smidigare att ansöka om ett medlemslån online. Dels behöver du inte boka in något möte och sedan går låneprocessen enklare och utbetalningen sker snabbare. På bankernas hemsidor finns det särskilda ansökningsformulär för just medlemslån. Där kan du även läsa mer om vilka förmåner medlemslånet har.

När du känner dig redo kan du ansöka om medlemslånet via din internetbank. Du identifierar dig då med BankID och slipper således en massa krångel med papper och dokument. Efter att din ansökan skickats in kommer banken att ta en kreditupplysning på dig. Därefter får du besked samt ett erbjudande om ränta. Är räntan standardiserad så får du samma ränta som övriga medlemmar. Om banken istället arbetar med en ränterabatt så får du reda på din individuella ränta samt vilken ränterabatt du får. Du får sedan ta ställning till låneerbjudandet och accepterar du detta får du signera lånehandlingar digitalt innan pengarna betalas ut till ditt bankkonto. Återbetalningen av lånet sker sedan på samma sätt som om du hade tagit ett helt vanligt privatlån utan säkerhet.