Så fungerar överbryggningslån

Överbryggnadslån

För dig som får tillträde till din nya bostad innan du fått sålt din befintliga bostad kan ett överbryggningslån vara en bra lösning. Detta då du hamnar i en situation där det nya boendet ska finansieras av försäljningen av din gamla bostad. I det fall det blir en tidslucka mellan köp och försäljning är banken ofta villig att ge en så kallad överbryggningskredit. Denna kredit måste sedan återbetalas direkt när din tidigare bostad är såld. Med hjälp av ett överbryggningslån riskerar du inte att missa köpet av din drömbostad bara för att du ännu inte hunnit sålt din gamla bostad. Dock är det viktigt att veta att ett överbryggningslån enbart är ett tillfälligt lån. Vanligtvis måste lånet återbetalas inom 1-6 månader. Vidare finns det en del andra saker som skiljer sig gentemot ett vanligt bolån.

Ett lån att ta mellan två bostadsaffärer

Ett överbryggningslån är alltså enbart aktuellt om du står mellan två bostadsaffärer. Detta som ett alternativ till att teckna ett helt nytt bolån. Att stå med två aktiva bolån är inget som banken rekommenderar. Dessutom kan det bli dyrt med de amorteringskrav som gäller idag. Då är ett överbryggningslån ett lämpligare sätt att gå tillväga för att finansiera den nya bostaden. Det är dock viktigt att du har ett giltigt lånelöfte innan du bestämmer dig för att slå till med ett nytt bostadsköp. Ett överbryggningslån brukar då ingå i lånelöftet som banken godkänt.

Om du blir beviljat en överbryggningskredit är det bra om du redan innan är väl påläst om krediten. Exempelvis kan det vara bra att känna till den korta återbetalningstiden samt att hela summan ska återbetalas på en gång. Detta efter att du fått in pengar från din kommande försäljning. Till skillnad från ett vanligt bolån så är överbryggningslånet amorteringsfritt. Vill du av någon anledning inte ta ett sådant här lån så kan du istället välja att ta ett handpenningslån. Med ett sådant lånar du bara till själva handpenningen. Det kan exempelvis handla om ett lån på 300 000 kr medan ett överbryggningslån kan ligga på flera miljoner kronor. Vill du veta vad som är bäst i just din situation så råder vi dig att kontakta din bankman.

Krav som måste uppfyllas

Olika banker ställer olika krav gällande överbryggningslån. Därmed kan det vara bra att höra efter med din bank vad som gäller just där. Det finns dock en del generella krav som gäller hos de flesta svenska storbanker. Det handlar bland annat om att villkor vid köp och försäljning måste vara uppfyllda. Vissa banker kan även kräva att själva köpekontraktet ska vara ovillkorat för att ett lån ska betalas ut. Vidare måste det finnas undertecknade avtal i form av köpekontrakt eller överlåtelseavtal. Detsamma gäller för den befintliga bostaden.

För att ett överbryggningslån ska beviljas måste bostadsaffärerna gå via en mäklare. Således är ett sådant här lån inget alternativ för dig som köper- och säljer bostad privat utan att ha någon mäklare inblandad. Gör du detta och det handlar om en billigare bostad som du tänkt köpa så kan ett vanligt privatlån lämpa sig bättre. Se bara till att du har rätt att förtidslösa lånet utan extra kostnad. Lånet ska ju trots allt enbart fungera som en temporär lösning.

Ett annat vanligt krav är att du ansöker om överbryggningslånet hos samma bank som du ska ha ditt kommande bolån. Har du tänkt byta bank i samband med köpet så är det den nya banken du bör ansöka om ett överbryggningslån hos. Vidare måste banken du ansöker om lånet hos anse att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att få låna. Det kan ju trots allt tillkomma en del extra kostnader under tiden man äger två bostäder.

Så fungerar överbryggningslån

Risker med överbryggningslån

Att låna pengar är alltid förenat med en viss risk. Risken skiljer sig dock åt beroende på vad det är för typ av lån man tar. När det gäller risker med överbryggningslån så är dessa relativt små. Den främsta risken är att försäljningen av din befintliga bostad inte går som tänkt. Det handlar då om att köpet hävs av köparen i fråga. Detta trots att det finns ett underskrivet kontrakt samt att handpenningen är betald. Händer detta så har du dock möjlighet att kräva skadestånd men det är såklart en omständig process. I en situation där försäljning uteblir bör du kontakta din bank omedelbart. Det kan då hända att banken direkt kräver återbetalning av överbryggningslånet men du har även möjlighet att försöka få lånet förlängt. På så sätt vinner du tid och kan förhoppningsvis hitta en annan köpare till den bostad du tänkt sälja.