Vad händer om jag inte betalar?
Som du säkert fått lära dig redan från ung ålder så är det väldigt viktigt att betala sina räkningar i tid. Detta oavsett om det handlar om en faktura, en avbetalning eller en låneavi. Att glömma att betala sina räkningar kan få ödesdigra konsekvenser för din framtid. Detsamma gäller för dig som inte har råd att betala din räkning. Har du inte möjlighet att betala din faktura bör du därför alltid kontakta den som ställt ut fakturan och be om uppskov. Gör du inte detta riskerar du att få betala dröjsmålsränta och dyra avgifter. I slutändan kan det även leda till att du får betalningsanmärkningar som finns kvar i ditt register i tre år. Dessa betalningsanmärkningar kommer att göra det svårare för dig att få låna pengar, teckna abonnemang och få ett hyreskontrakt. För den oaktsamme kan detta alltså bli konsekvensen för att man slarvat med sina räkningar.
I den här artikeln förklarar vi steg-för-steg vad som händer om du inte betalar dina räkningar eller dina lån. Förhoppningsvis kan du undvika följder så som betalningsanmärkningar genom att följa råden vi presenterar. Ett första steg för att undvika att hamna hos Kronofogden är att inte dra på sig skulder som man vet med sig att man inte kan återbetala. Detta gäller oavsett om det handlar om privatlån, lån utan UC eller köp på avbetalning.
Om du inte betalar din räkning i tid
Förvånansvärt många svenskar slarvar idag med sina räkningar. Många får ångest av blotta tanken av ett fönsterkuvert. Och kanske är det så att vi svenskar har en förmåga att drabbas av ekonomisk ångest. Men ingenting kommer att bli bättre av att man inte tar tag i sin ekonomi eller struntar i att öppna sina kuvert. Istället är den enda vägen mot ekonomisk frihet att betala de räkningar man har och sedan undvika att dra på sig fler nya än nödvändigt.
Om du inte betalar en räkning, oavsett om det beror på slarv eller att du inte har några pengar så är det första steget att du får hem en påminnelse i brevlådan. Detta brukar i regel ske ganska omgående efter det att förfallodatum har passerat. Med påminnelsen vill företaget i fråga uppmärksamma dig på att betalning inte har inkommit. Eftersom dessa påminnelser ofta skickas ut automatiskt så kan det stå ”Har betalning skett under de senaste dagarna så kan du bortse från denna påminnelse”. Vet du med dig att du inte betalt så ska du ta påminnelsen på största allvar. Du bör genast betala det belopp som anges. Dessutom kommer påminnelsen vara kopplad till en påminnelseavgift på 60 kr som du också måste betala.
Utebliven betalning leder till Inkasso
Om du väljer att bara bortse från påminnelsen så kommer företaget att vidta ytterligare åtgärder för att driva in skulden. I vissa fall skickas ytterligare en påminnelse ut men du bör vara medveten om att det inte finns någon regel för hur många påminnelser som måste skickas ut innan det blir aktuellt med inkasso. Väljer företaget som du är skyldig pengar att ta hjälp av ett inkassobolag för att driva in skulden så kan du räkna med ytterligare kostnader. Får du hem ett brev från bolag så som Intrum, Sergel, Lindorff eller Visma bör du ana oråd. Detta är nämligen vanligt förekommande inkassbolag som företag i Sverige använder sig av.
När ditt ärende hamnat hos Inkasso får du hem ett betalningskrav. Detta betalningskrav kommer att innefatta din ursprungliga skuld, eventuella påminnelseavgifter samt en inkassoavgift på 180 kr. Företaget som du är skyldig pengar har även rätt att ta ut dröjsmålsränta. Beroende på hur avtalet som reglerar räntan ser ut kan dröjsmålsräntan se olika ut. Men enligt räntelagen har företagen rätt att ta ut en dröjsmålsränta på åtta procentenheter över rådande referensränta. Dröjsmålsräntan gäller från förfallodatum tills dess att skulden är reglerad. Betalar du inte ditt inkassokrav så kommer inkassobolaget att försöka kontakta dig. Om de inte lyckas med detta så är risken stor att man ansöker om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.
Betalningskrav från Kronofogden
Nästa steg vid utebliven betalning är att Kronofogden blir inblandad i ditt ärende. Efter det att inkassobolaget ansökt om ett betalningsföreläggande kommer du att få ett brev hem från Kronofogden. I detta brev ska du ta ställning till om du vill bestrida betalningskravet eller inte. Väljer du inte att aktivt bestrida så innebär det att du godkänner kravet. Du kommer då att få betala ytterligare avgifter. Vidare kommer Kronofogden att meddela ett utslag vilket innebär att du direkt måste betala eller följa de instruktioner som framgår av utslaget. Kronofogden har nu även rätt att göra vad som krävs för att hjälpa företaget att få in de pengar du är skyldig. En sådan åtgärd kan vara en utmätning vilket innebär att man tar fast eller lös egendom i anspråk.
Om du vill bestrida betalningskravet så kommer företaget du är skyldig pengar att ta ärendet vidare till domstol. Företaget gör således en stämningsansökan och då får sedan återigen ta ställning till om du bestrider eller godkänner kravet. Bestrider du kravet så måste du redogöra för varför du väljer att göra så. Därefter följer korrespondens fram och tillbaks innan det sker en muntlig förberedelse. Denna muntliga förberedelse följs av en huvudförhandling innan tingsrätten fattar ett beslut.
När uppstår en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning uppstår först när du inte ger något svar på det betalningskrav som Kronofogden skickar. Även om du svarar att du godkänner betalningskravet så kommer en betalningsanmärkning uppstå. Till skillnad mot vad många tror är det dock inte Kronofogden som ger betalningsanmärkningen. Istället är det kreditupplysningsföretagen som inhämtar ekonomisk information om dig som registrerar denna anmärkning. Sedan får banker och låneinstitut som använder sig av kreditupplysningsföretaget tillgång till informationen i de fall du ansöker om nya lån. Det bör ligga i ditt intresse att undvika betalningsanmärkningar i den mån det är möjligt. En betalningsanmärkning finns nämligen kvar i ditt register i tre år. Under denna tid kommer dina chanser att få nya lån vara begränsade. Det finns möjlighet att låna trots betalningsanmärkning men då till en högre ränta och sämre villkor.
En betalningsanmärkning ger banker och långivare en indikation på att din återbetalningsförmåga inte är särskilt god. Med anledning av detta är risken stor att du blir nekad lån eller får svårigheter att teckna ett hyreskontrakt. Har du dessutom ett aktivt skuldsaldo så är det i princip omöjligt att få ett lån. Det finns dock ett fåtal långivare som erbjuder så kallade omstartslån för personer med skuld hos Kronofogden. Exempel på en sådan långivare är Nystart Finans.